JohanPolling verkeersopleiding

Praktijklessen Motor

Hoe zijn de regels voor het motorrijbewijs?
Als je jonger bent dan 20 jaar, krijg je eerst te maken met de lichte motor (A1). Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op die leeftijd mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens (voertuigbeheersing en verkeersdeelneming) doen voor het rijbewijs A1.

Minimaal 2 jaar na het behalen van A1 kun je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming te doen. Minimaal 2 jaar na het behalen van A2 mag je overstappen naar de motor met onbeperkt vermogen (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming te doen.

A2 en A rechtstreeks
Je kunt ook rechtstreeks je rijbewijs halen voor A2 en A. Voor A2 moet je dan minimaal 20 jaar zijn, voor A minimaal 24 jaar. Voor beide categorieën moet je dan een theorie-examen en de twee praktijkexamens doen.
Zie: leaflet Motorrijbewijs A2 / rijksoverheid.nl

Vanaf 24 jaar mag je direct opgaan voor het rijbewijs A (onbeperkt vermogen). Je moet dan een theorie-examen en de twee praktijkexamens doen.

Wanneer je het praktijk-examen wilt doen moet je een geldig legitimatiebewijs en theorie-certificaat categorie A overleggen. Het motor-examen bestaat uit twee onderdelen.

- examen voertuigbeheersing
- examen verkeersdeelneming

Om de praktijklessen zo effectief en efficient mogelijk te laten verlopen maken we gebruik van een draadloos communicatie systeem tussen instructeur en leerling. Hiermee kunnen  verkeerssituaties tijdens de les direct besproken worden.

Tijdens de praktijklessen kunnen we gebruik maken van het instructiekaarten systeem JPOP™,
om online de vorderingen van de leerling bij te houden.
De leerling ontvangt periodiek een e-mail van de gemaakte vorderingen.